Schokkende vechtpartij aan het busstation. Wat doet de politiek?

Op 15 april 2024, over deze onderwerpen: Jeugd, Veiligheid
Arrestatie politie

De zware vechtpartij aan het busstation in Bree waarbij 2 jongeren van 16 jaar hardhandig werden aangepakt door een groep andere jongeren, lokte veel reacties uit.

 

En terecht.

Alleen lazen we ook dat de politiek te weinig zou doen, maar dat klopt niet helemaal. Althans niet voor Vlaanderen en het N-VA-beleid.

 

Onze secretaris Stef Vliegen is raadgever op het kabinet van Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir. Hij licht toe wat zij binnen haar bevoegdheden heeft gedaan om het jeugddelinquentierecht te verstrengen. Haar invloed is echter beperkt, want Justitie is hoofdzakelijk federale bevoegdheid (strafrecht, strafmaat, parket, politie…). Vlaanderen is enkel bevoegd voor de strafuitvoering (bv. enkelbanden) en minderjarigen die criminele feiten plegen, maar pas nadat ze voor de jeugdrechter zijn verschenen.

 

Politieke recuperatie zonder schaamte

Eind maart werd Bree opgeschrikt door een hallucinant geval van zinloos geweld. Dat jongeren tot deze gruwel in staat zijn, is waanzin. Ze gooien hun eigen ruiten in en verpesten het voor hun gemeenschap. Even hallucinant was hoe extreem rechts hier politieke munt uit begon te slaan. Ze deelden meteen de harde beelden met stoere woorden en stonden een week later hier op ’t Vrijthof met de cameraploeg.

Wat weten zij van Bree? Ze zijn hier niet eens verkozen en we hebben ze jaren niet gezien of gehoord. Schokkend geweld met minderjarigen is blijkbaar hun perfecte voedingsbodem om nabijheid te tonen. Heeft dat iets veranderd of opgelost?

 

N-VA zorgde voor een verstrengd beleid

Veroordelen kan iedereen. Wat niet iedereen kan, is het beleid veranderen. Wie dergelijke gewelddagen pleegt moet je streng bestraffen en proberen te re-integreren. Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir heeft het jeugddelinquentierecht verstrengd:

• Gesloten instelling mogelijk gemaakt vanaf 12 jaar voor minderjarige criminelen;

• De uithandengeving vanaf 16 jaar uitgebreid naar verkrachting, bendevorming en recidive;

• Enkelbanden mogelijk gemaakt vanaf 12 jaar, voor zij die nog niet in een gesloten instelling thuishoren maar wel nood hebben aan een strenge structuur en 24/7 opvolging;

• Terbeschikkingstelling ingevoerd voor gevaarlijke jongeren met psychische problemen, zodat die continu kunnen worden opgevolgd.

 

Ook het plaatstekort in de gesloten jeugdinstellingen werden aangepakt. In 2019 waren er nog 500 weigeringen per jaar. Vandaag geen enkele. Van 700 opsluitingen in 2019 zijn we naar 1100 opsluitingen vandaag gegaan. Dat is evenveel als Nederland waar bijna driemaal zoveel inwoners zijn als Vlaanderen.

De ouders dragen hier een serieuze verantwoordelijkheid. Daarom komt er ook een verschijningsplicht. Als minderjarigen voor de jeugdrechter moeten verschijnen, zal die de ouders mee uitnodigen en ter verantwoording roepen. Komen ze niet, dan kan de rechter een boete opleggen als stok achter de deur.

Zuhal Demir is vooral gekend als minister van Omgeving, maar ze heeft ook op vlak van Justitie serieus hervormd om ervoor te zorgen dat minderjarigen die criminele feiten hebben gepleegd niet aan hun straf ontkomen eenmaal ze opgepakt/veroordeeld zijn (federale bevoegdheid). Laat ons hopen dat de jeugdrechters dan ook streng zullen optreden en gebruik maken van het nieuwe arsenaal dat ze van de minister hebben gekregen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is